Wysłodki buraczane, dodatkiem paszowym. Melasowane i niemelasowane wysłodki. Które są najlepsze?

Na rynku, dostępnych jest wiele dodatków paszowych. Każde z nich, różni się od siebie smakiem, zapachem, konsystencją oraz trwałością. W zależności od rodzaju, można go podać zupełnie innym zwierzętom. Aby ułatwić wybór uniwersalnego dodatku paszowego, polecamy wysłodki buraczane.

Wysłodki buraczane, są produktem chętnie stosowanym w żywieniu zwierząt hodowlanych. Są tanie, popularne, łatwo dostępne, a co najważniejsze, smakują zwierzętom. Wysłodki powstają jako produkt uboczny, podczas produkcji cukru. Podczas wypłukiwania z buraków cukru, buraki są pozbawione wody, by stać się dodatkiem paszowym, w postaci granulek.

Wysłodki buraczane i ich zalety.

Wysłodki buraczane, uznawane są za najlepszy dodatek paszowy. Są smaczne, dlatego zwierzęta chętnie po nie sięgają. Ich główną zaletą, jest jednak wysoki skład składników odżywczych, co pozwala na zaspokojenie potrzeb każdego zwierzęcia. Wysłodki buraczane, nadają się dla wszystkich zwierząt. Można podawać je koniom, bydłu, drobiu a nawet trzodzie chlewnej. Wielkość granulek, jest na tyle duża, że łatwo porciować produkt. W razie konieczności, wyskoki można namoczyć w wodzie, by te zmiękły i były wygodniejsze do zjedzenia, w przypadku mniejszych zwierząt. Bardzo ważne jest jednak, by przestrzegać terminu sprzątania boksu, w którym znajduje się zwierzę. Po namoczeniu, wysłodki należy spożyć w ciągu dwóch dni, gdyż po tym czasie, zachodzi proces gnicia.

Rodzaje wysłodki buraczanej, dostępne na rynku.

Wysłodki buraczane, dostępne są w dwóch wersjach- wysłodki melasowane j niemelasowane.
Wysłodki melasowane, zawierają w sobie cukier. Są bardziej kaloryczne i słodsze, przez co zwierzęta chętnie po nie sięgają. Doskonale nadają się dla większych zwierząt oraz tych, hodowanych dla mięsa. Nie każde zwierzę, może jednak jeść wysoko kaloryczne produkty. Jeśli zwierzę jest chore, albo ma tendencję do podjadania, polecamy wysłodki niemelasowane. Są mnie kaloryczne, jednak doskonale zluzupelniają pasze, w składniki odżywcze. Podczas ich produkcji, proces wypłukiwania cukru jest częstszy, stąd różnica w produkcie.

Warunki przechowywania wysłodki buraczanej.

Wysłodki buraczane są produktem łatwym w przechowywaniu. Należy przetrzymywać je w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku, na przykład worku lub beczce. Bardzo ważne jest, miejsce przechowywania. Powinno być suche, osłonięte od wiatru, oraz zacienione, by produkt nie zespół się. Dobre warunki przechowywania produktu gwarantują, że wysłodki mogą być przechowywane nawet przez cały rok.
Średnia cena wysłodki, to około 1500 zł za tonę produktu. Należy jednak pamiętać, że nie stanowi ona główne źródło energii, a jedynie smaczny dodatek paszowy, dlatego jego zastosowanie, jest opłacalne. Zmniejsza się koszt utrzymania zwierzęcia, co przekłada się na zwiększenie dochodów z hodowli. To sprawia, że wysłodki melasowane jak i wysłodki niemelasowane, cieszą się dużą popularnością wśród hodowców, dbających o dobro swoich zwierząt, oraz tych, którzy chcą zmniejszyć koszt utrzymania hodowli.

About

You may also like...

Comments are closed.