Każdy kto miał tę nieprzyjemność cierpieć na dolegliwości związane z układem pokarmowym z pewnością miał okazję dowiedzieć się o właściwościach i procesach działania błonnika pokarmowego, w układzie trawiennym człowieka. Z pewnością modyfikując swoją diete o dodatkowe ilości błonnika w jadłospisie chcielibyśmy mimo wszystko nie wydawać nadprogramowych pieniędzy. Wbrew pozorom nie musi to być takie trudne. Błonnik znajdziemy w produktach codziennego użytku i często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. Zakupimy go w niedrogich cenach, w niemal każdym sklepie spożywczym. Błonnik w czym jest i jakie produkty pozwolą nam go dostarczyć do organizmu w odpowiedniej ilości?
Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to jakiego pieczywa używamy, oraz w jaką mąkę się zaopatrujemy. Chleb, bułki, jak i mąka z pełnego ziarna pozwolą znacznie zwiększyć podaż błonnika pokarmowego mimo braku konieczności wydawania nadprogramowych ilości pieniędzy na zakupach. Zwiększając częstotliwość warzyw i owoców, które będą lądowały na naszych talerzach również dodamy o wiele więcej błonnika, przy czym zapewnimy sobie zdrowe źródło witamin i minerałów naturalnego pochodzenia.